Merinoull

Merinoull året runt

Den mjuka och högfunktionella ullen är en favorit hos oss. Den kommer från merinofåren som ofta lever i ett klimat som växlar från extrem kyla till ordentlig värme. Fåret klarar av vinterkylan genom ullens värmande effekt och sommarens hettan genom ullens kylande effekt. Ullens egenskaper hjälper även dig att hålla din kropp vid en stabil temperatur. De mycket fina och krulliga fibrerna skapar naturliga luftfickor som hjälper till att isolera mot kyla, även när plagget är blött. När du vid aktivitet blir varm, transporterar merinoullen bort fukt från huden och hjälper dig att hålla dig torr. Dessa egenskaper gör att merinoullen är ett bra val både varma och kalla dagar.  


Mjukt och kliar inte
Merinoullens fina fibrer i kombination med dess struktur gör att klädesplagg av merinoull är mjuka och sköna att bära närmast kroppen. Till skillnad mot grövre ull så lägger sig merinoullens fina fibrerna när de kommer i kontakt med kroppen. Det ska alltså mycket till om du ska uppleva att de kliar.  

Naturligt antibakteriell och odörfri 
Merinoullen är naturligt antibakteriell vilket innebär att du kan bära samma plagg i många dagar utan att det luktar. Nästan lite magiskt. Merinoullen blir därför ett utmärkt val vid vandringar eller resor där du vill bära lätt och kanske inte har så mycket utrymme för packning. 


Naturligt skydd mot UV-strålning
Kläder av merinoull har ofta en UPF (Ultra Protection Rating) över 50. De ger därmed ett solskydd som ofta är högre än bomull och många syntetiska material. 

Mulesingfri merinoull
I fårets veckade bakdel fastnar lätt smuts, urin och avföringen. Det attraherar bland annat blåflugor som lägger sina ägg i vecken. Än idag finns uppfödare som av denna anledning skalperar bort fårets veckade bakdel. Detta sker ofta utan bedövning. I Nya Zeeland är ingreppet numera förbjudet medan det i Australien fortfarande är lagligt. I våra produkter använder vi ull från får som inte utsatts för mulesing. Vi arbetar idag med Österrikiska Schoeller, som är en stor och seriös leverantör av garn i merinoull. Läs mer här.