Strävan mot en hållbar textilindustri

Det är svårt att vara klimatsmart när det gäller inköp av kläder. Precis som inom många andra områden så finns det inga enkla sanningar och det är många olika faktorer att ta hänsyn till.

Men våra klädinköp har utan tvekan en stor klimatpåverkan. Klädindustrin släpper ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop och vattenförbrukningen är stor, mycket stor. De senaste tjugo åren har vår klädkonsumtion dessutom ökat med nästan trettio procent. Medelsvensken köper 13 kilo kläder per år och slänger 8 kilo per år.

Även om många frågeställningar inom klimatsmart textilindustri är komplicerade och mångfacetterade har det varit ganska enkelt för oss att välja vad vi prioriterar högst. Ungefär åttio procent av klimatpåverkan kommer från klädproduktionen så våra kläder måste användas länge. För att lyckas med det måste våra kläder hålla en hög kvalitet och ha en tidlös design. Men det kräver också att vi hjälper dig som kund att reparera ditt plagg om något går sönder.

Att välja rätt material till våra kläder är förstås en central del i vårt miljöarbete. En viktig aspekt är materialens inverkan på plaggens tålighet och livslängd. I byxan Protean Pant används exempelvis återvunnen nylon. Nylon, eller polyamid som det egentligen heter, är dyrare än polyester men har bättre slitstyrka vilket är viktigt för plaggens livslängd. Ytterligare en faktor är att undvika eventuella miljögifter där vi t.ex. använder en vattenavvisande behandling av våra tyger (s.k. DWR-behandling) som är fri från fluorkarboner.

När det gäller naturmaterial från djur så krävs även etiska hänsynstaganden. Den merinoull som vi använder är mulesingfri. Det innebär att de får som producerar vår ull inte utsätts för smärtsamma ingrepp vanliga för att förhindra angrepp från flugor.

Genom att välja rätt material kan vi också minska klimatpåverkan när plagget används. Eftersom vi t.ex. använder just merinoull i tröjan Merino Full Zip Sweater så behöver den inte tvättas lika ofta som andra plagg. Ullen är självrengörande och har antiseptiska egenskaper så det räcker ofta med att vädra plagget mellan användningarna.

Du kanske sett vår svarta logotyp på kläderna. Klimatavtrycket från den är förstås relativt liten i förhållande till plagget den sitter på. Men logotypen är symbolisk och därför ville vi även minimera klimatavtrycket från den. Resultatet blev en logotyp gjord av äppelskal.

Under det fleråriga arbete som föregått lanseringen så har vi jobbat med att välja rätt klädtillverkare. Vi tror att långsiktiga relationer med färre partners är rätt väg för att finna mer hållbara lösningar. De två klädtillverkare vi idag använder är båda miljöcertifierade och en av dem driver fabriken på solenergi.

Vi är väl medvetna om textilindustrins utmaningar och förhåller oss ödmjuka. Våra höga ambitioner finns dock kvar och vi tror oss besitta såväl kunskap, nyfikenhet och nätverk för att ganska snart kunna göra skillnad. Vi tycker det är vårt ansvar att göra det lättare för dig att göra mer hållbara klädinköp. Vi är inte ensamma om att sträva mot en hållbar textilindustri. Många andra har med stor seriositet och kunskap länge jobbat hårt inom detta område. Flera av dessa är våra föredömen och vi hoppas själva kunna bidra i det arbetet.