HENMARK sponsrar Ski Team Sweden Grasski

HENMARK sponsrar Ski Team Sweden Grasski

Utförsåkning på gräs? Det låter kanske lite knasigt men det är faktiskt inte någon nymodighet. I nästan hundra år har man slängt sig utför snöfria pister med hjul under fötterna. Och vem vet, kanske är det utförsåkningens framtid i en allt varmare värld.

Grässkidåkning har funnits i många år som ett komplement till vanlig alpinåkning. Men först i september 2021 blev grässkidåkning en officiell sport och del av det Svenska skidförbundet. Nu växer sporten främst i mellan- och sydeuropa men även i Sverige har vi nu ett hårt satsande landslag. 

Sedan i våras är HENMARK stolt sponsor till Ski Team Sweden Grasski.

HENMARK stolt sponsor till Ski Team Sweden Grasski

Det svenska landslaget består av två åkare, Calle Söderlund och Edvard Nord. Calle jobbar heltid men Edvard har tagit tjänstledigt under det här året för att satsa fullt på skidåkningen. 

Calle Söderlund och Edvard Nord Ski Team Sweden Grasski

Grässkidåkning påminner väldigt mycket om alpin skidåkning. Utrustningen består av vanliga slalompjäxor men skidorna är betydligt kortare och består av larvfotsliknande band runt en skena och är cirka 10 cm höga. Att åka på skidorna är ganska likt vanligt skidåkning men med den lilla skillnaden att du inte kan göra stoppsladd. Istället stannar man genom att göra en "fiskkrok" för att få stopp på skidorna. 

Calle Söderlund Ski Team Sweden Grasski

Enligt Calle Söderlund är den största utmaningen att verkligen våga åka. Det gäller att övervinna rädslan för får du fart på skidorna så blir det väldigt likt den alpina skidåkningen. Så fort du kastar dig utför är det bara att njuta berättar han.

Det lilla och nya svenska landslaget avslutade förra helgen en rekordbra säsong i schweiziska Marbach. Sommaren har bjudit på fina resultat från det två man starka landslaget. Edvard Nord blev förste svensk att nå en topp 10-placering i världscupen och Calle Söderlund tog två 13:e platser på VM. Även om världscupsäsongen nu är över så väntar Czech Cup innan åkarna helt avslutar säsongen.