Merinoull

Ett av våra absoluta favoritmaterial. Inget syntetmaterial kommer i närheten av den mjuka merinoullens egenskaper. Värmeisolerande i kyla och svalkande i värme. Antibakteriella egenskaper som förhindrar dålig lukt. Värmer även om den blir blöt. Vi använder merinoull av tunn fibertjocklek (lågt s.k. mikro-värde) för att maximera komforten när plaggen bärs närmast huden.

Merinoullen från merinofåren som ofta lever i ett klimat som växlar från extrem kyla till ordentlig värme. Fåret klarar av vinterkylan genom ullens värmande effekt och sommarens hetta genom ullens kylande effekt.

Ullens egenskaper hjälper även dig att hålla din kropp vid en stabil temperatur. De mycket fina och krulliga fibrerna skapar naturliga luftfickor som hjälper till att isolera mot kyla, även när plagget är blött. När du vid aktivitet blir varm, transporterar merinoullen bort fukt från huden och hjälper dig att hålla dig torr. Dessa egenskaper gör att merinoullen är ett bra val både varma och kalla dagar.  


Mjukt och kliar inte
Merinoullens fina fibrer i kombination med dess struktur gör att klädesplagg av merinoull är mjuka och sköna att bära närmast kroppen. Till skillnad mot grövre ull så lägger sig merinoullens fina fibrerna när de kommer i kontakt med kroppen. Det ska alltså mycket till om du ska uppleva att de kliar.  

Naturligt antibakteriell och odörfri 
Merinoullen är naturligt antibakteriell vilket innebär att du kan bära samma plagg i många dagar utan att det luktar. Nästan lite magiskt. Merinoullen blir därför ett utmärkt val vid vandringar eller resor där du vill bära lätt och kanske inte har så mycket utrymme för packning.

Värmer även när den är fuktig 
Att ta rast i en svettig bomullströja är en kall och obehaglig upplevelse. Med en ulltröja är det en helt annan sak. Att ullen värmer även när den är blöt är en gammal sanning, men vad beror det på?

Ullen skulle kunna kallas en smart isolering. De mycket små luftfickorna i varje ullfiber ger både isolering och andningsförmåga. Ullen håller dig varm när det är kallt och när det är väldigt varmt hjälper den dig att hålla dig sval. Det är inte en slump att beduiner använder tunna ullplagg i den brännande värmen.

Naturligt skydd mot UV-strålning
Kläder av merinoull har ofta en UPF (Ultra Protection Rating) över 50. De ger därmed ett solskydd som ofta är högre än bomull och många syntetiska material.

Produktion av merinoull
Merino är den viktigaste fårtypen för ullproduktion i världen. Merinofår finns i över 200 raser och det är en typ av tamfår som är mest kända för sin ull men även för sitt kött. Historiskt kommer merinofåren från norra Afrika men togs under kolonialismen till både Europa och Sydamerika. Idag finns merinofår över nästan hela världen.

Australien är det land som producerar överlägset mest merinoull och står för över 75% av den totala världsproduktionen. Andra länder med stor produktion är Argentina, Sydafrika, Nya Zeeland och Uruguay.

Hur mycket ull ett merinofår producerar beror på flera olika saker som exempelvis ras, stam, kön och ålder. Generellt kan ett vuxet friskt får producera mellan 3-18 kg ull per år. Merinofårets ull växer hela tiden så det behöver klippas minst en gång per år för annars kan det skapa stora problem för fåret. Det kan få svårt att röra sig, drabbas av värmeslag eller orsaka blindhet. Den ull som varje merinofår producerar påverkas även av yttre faktorer som klimatet de lever i och vad de äter. Merinofår mår bäst av att leva där de har tillgång till stora betesytor och där de kan röra sig fritt och har tillgång till mat. Om tillgången till mat är bristfällig resulterar det i extra tunn ull.

Mulesing
Merinofårens mycket veckiga hud i kombination med att ullen på fårets bakdel blir nedsmutsad av avföring och urin skapar en miljö där blåflugan kan lägga sina ägg. De nykläckta larverna får sedan sin näring genom att äta av fårets hud. Det finns då risk att fåren drabbas av en parasitisk infektion som obehandlad i värsta fall kan leda till att fåret dör.

För att förhindra flugangreppen utvecklade JHW Mules 1929 en metod för att förhindra flugangrepp på merinofåren. Metoden är ett kirurgiskt ingrepp som utförs på lamm när de är mellan 6–10 veckor gamla och innebär att hudvecken i sätesområdet tas bort med hjälp av en mulessax eller en kniv.

Mulesing utförs normalt utan bedövning och har visat på flera negativa effekter på lammen. Förutom smärta, obehag och stress så minskar också lammet sin viktökning under ca 14 dagar efter ingreppet. Det finns även andra negativa effekter som att lammet skiljs från tackan och i stora bestånd kan även lammet få svårt att hitta tillbaka till tackan eftersom deras läte överröstas av den stora flocken.

I vilka länder utförs mulesing?
Efter att mulesing 2018 förbjöds i Nya Zeeland är det idag endast i Australien som detta ingrepp fortfarande utförs. Merinofår i andra delar av världen, t.ex. Sydafrika, Argentina och Uruguay, lever i ett klimat där risken för flugangrepp är betydligt mindre och där mulesing därför inte behöver användas.

Varför utförs mulesing fortfarande i Australien?
Mulesingen skulle upphört 2010 i Australien men det har inte skett. Det har gjorts försök med alternativa metoder som icke-kirurgisk mulesing där plastklämmor fästs kring hudvecket och därigenom stryper blodtillförseln. Detta orsakar s.k. nekros vilket leder till att huden faller av. En annan alternativ metod är att injicera kemikalier i huden. Inget av dessa alternativ har dock visat sig vara mindre plågsamma för fåren och accepteras inte som alternativ av Animals Australia, Australiens nationella djurskyddsorganisation. Det enda hållbara alternativet skulle vara att på genetisk väg avla fram får med släta ullfria bakdelar som skulle bli motståndskraftiga mot flugangrepp. Det är en process som tar lång tid och därmed används fortfarande mulesing.

Hur vanligt är det med mulesing i Australien?
Det är tyvärr fortfarande mycket vanligt med mulesing i Australien. Enligt ”Department of Primary Industries and Regional Development in Western Australia" så används metoden fortfarande på mer än 70% av alla merinolamm. Det innebär att merparten av alla merinofår fortfarande råkar ut för denna plågsamma och smärtsamma metod eftersom Australien producerar 75% av all merinoull i världen.

Går det att köpa mulesingfri merinoull?
Många företag i klädindustrin har länge jobbat för att enbart köpa mulesingfri ull men det har visat sig vara utmanande. En stor del av utmaningen ligger i att uppnå transparens och spårbarhet i leverantörskedjan. Ull handlas traditionellt upp på stora auktioner. Från auktionerna går ullen vidare i leverantörskedjan för att rengöras, kardas, kammas och därefter spinnas till garn. Garnet ska sedan stickas eller vävas till ett slutligt klädesplagg. Det är alltså många företag inblandade i hela leverantörskedjan och många människor involverade i de olika stegen. 

För att ytterligare komplicera processen så är det mycket vanligt att merinoullen blandas med olika kvaliteter där de olika kvaliteterna kanske inte kommer från bara en gård.

Det finns flera initiativ som strävar efter att säkerställa djurskyddet inom ullindustrin och göra det möjligt för klädproducenter att köpa ull som är garanterat mulesingfri. För större klädproducenter som är i behov av stora ullvolymer kan det dock vara utmanande att hitta mulesingfri ull i tillräcklig omfattning.

Hur säkerställer vi på Henmark att du får mulesingfri merinoull?
För att säkerställa att fåren som gett ull till dina kläder inte utsatts för mulesing måste alltså vi som leverantör kunna spåra ullen från fårfarmen till färdigt plagg.

Vi på Henmark säkerställer detta genom att ha kontroll på leverantörskedjan för all ull som används i vår produktion. I dagsläget köper vi all vår ull från NATIVA™ som med hjälp av blockchain-teknik säkerställer leverantörskedjan av merinoullen. Spårbar ull, kort och gott!