Hur var det med hållbarheten?

Som de flesta av oss känner till - våra klädinköp har stor påverkan på klimat, miljö och människa. Klädindustrin använder råvaror, kemikalier och vatten. I mängder. Produktionen står för utsläpp av växthusgaser i paritet med flyget och båttrafiken. Tillsammans. Det är inte alltid som produktionen sker under schyssta arbetsförhållanden. Det finns farliga mikroplaster som vid tvätt migrerar från syntetplagg och än idag används tvivelaktiga substanser i många tyger. Klädindustrin är kort och gott rätt skitig. Samtidigt har klädkonsumtionen de senaste 30 åren ökat med nästan 30 procent. Medelsvensken köper nu 13 kg kläder och slänger 8 kg. Varje år. Inte speciellt hållbart med andra ord.

De sker trots allt även en hel del positivt. Kanske allra mest inom vår egen outdoor-bransch, om vi får tycka till. Hållbarhet har varit huvudtema på i stort sett alla branschmässor och event under de senaste gissningsvis 7-8 åren. Här finns aktörer att se upp till och att inspireras av. Klädvarumärken och leverantörer som faktiskt står upp, agerar och som driver utvecklingen i mer hållbar riktning. Över tid vill vi själva vara med och driva utvecklingen. Samtidigt väljer vi en ödmjuk hållning. Det är komplext och precis som inom många andra områden finns få enkla sanningar.

På HENMARK jobbar vi initialt med TVÅ FOKUSOMRÅDEN:

1. OMTYCKTA PRODUKTER MED KVALITET. Även vi ser minskad klädkonsumtion som det bästa vi kan göra och tror att kvalitet är en viktig del av lösningen. Vår uppgift är att utveckla kläder som håller. Kläder du gillar och tar hand om. Kläder du hänger med länge och även reparerar den dag det behövs. Jo, vi lovar hjälpa dig om du vill.

2. STÄNDIGT FÖRBÄTTRAD KUNSKAP OM LEVERANTÖRSKEDJAN. Efter många år i branschen ser vi vikten av att ständigt lära oss mer om vår leverantörskedja. Kedjan är komplex och ingenting är statiskt. Ju bättre kunskap, desto större möjlighet att undvika fallgroparna och att tillsammans med duktiga leverantörer och branschkollegor hitta än mer hållbara lösningar.

 

Designfilosofi

1. Gör den relevant. Säkerställ att produkten är genomtänkt och gör skillnad. Involvera användaren i utveckling och testning.

2. Gör den skön genom passform och materialval som ger rörelsefrihet. Placera fickor och sömmar korrekt. Välj behagliga tyger som hjälper användaren hålla sig varm och torr.

3. Gör den snygg. Säkerställ att passform, design, tygval och detaljer tar fram användarens rätta jag. Sitt snygga jag. Uppmuntra fåfänga under produktest:-)

4. Gör den långlivad. Välj material, detaljer och konstruktioner av god kvalitet. Minimera antalet säsongsprodukter och underlätta korrekt skötsel och reparation.

Vi gillar biobaserade och återvunna fibrer

Vi väljer ofta syntettyger i syfte att förbättra styrkan och förlänga produktens livslängd. För de tygerna vill vi idag använda biobaserade fibrer som helt eller delvis är gjord på förnyelsebar råvara alternativt återvunnen polyester eller polyamid.

Fossilbaserade nyfibrer så som polyester eller polyamid avser vi över tid få bort näst intill helt. Idag använder vi dessa när vi saknar bra lösning med de biobaserade eller återvunna fibrerna.

Minimera migration av mikroplaster

En riktig utmaning. Inte minst för oss som gillar havet. Mikroplaster (<5mm) migrerar vid tvätt från syntettyger. I havet kan miljögifter fästa på dessa plaster och som av invånarna sedan misstas som föda. Våra åtgärder idag:

1. Erbjud naturligt antibakteriella plagg med begränsat behov av tvätt. (t ex ull)

2. Undvik konventionella fleecetyger (t ex borstad polyester) i plagg som tvättas ofta.

3. Uppmuntra sällantvätt/vädring samt användning av GUPPYFRIEND® vid syntettvätt.

Kända partners och fabriker

Vi har i starten av HENMARK arbetat med partners och fabriker vi känner sedan tidigare, samt av nätverk rekommenderade sådana och som vi nu odlat relation med. I skrivande stund producerar vi i Portugal, Litauen och Vietnam. Våra tyger tillverkas i Taiwan, Portugal, Italien och Litauen.

Mulesingfri merinoull

Det finns en baksida med merinoullen och som många idag känner till. Mulesing. En akt där bakdelen på merinofåret blir skalperat i syfte att förhindra angrepp från flugor. Speciellt vanligt är detta i Australien där det sker fullt lagligt. I vårt garn från österrikiska Schoeller används ull från får som ej genomgått mulesing.

Vattenavvisande DWR 100% fritt från flourkarboner

Flera av våra tekniska tyger är behandlade med vattenavvisande DWR (Durable Water Repellant). Vi använder finisheringar som är 100% fria från flourkarboner.