HUR VAR DET MED HÅLLBARHETEN?

Som många av oss vet - våra klädinköp har stor påverkan på klimat, miljö och människa. Klädindustrin använder råvaror, kemikalier och vatten. I mängder. Produktionen står för utsläpp av växthusgaser i paritet med flyget och båttrafiken. Tillsammans. Det är inte alltid som produktionen sker under schyssta arbetsförhållanden. Det finns farliga mikroplaster som vid tvätt migrerar från syntetplagg och än idag används tvivelaktiga substanser i många tyger. Klädindustrin är kort och gott rätt skitig. Samtidigt har klädkonsumtionen de senaste 30 åren ökat med nästan 30 procent. Medelsvensken köper nu 13 kg kläder och slänger 8 kg. Varje år. Inte speciellt hållbart med andra ord.

Det sker trots allt även en hel del positivt. Kanske allra mest inom vår egen outdoor-bransch, om vi får tycka. Hållbarhet har varit huvudtema på de flesta branschmässor och event under de senaste gissningsvis 7-8 åren. Här finns aktörer att se upp till och att inspireras av. Klädvarumärken och leverantörer som faktiskt står upp, agerar och som driver utvecklingen i mer hållbar riktning. Över tid, vill vi själva vara med och driva utvecklingen. Det är samtidigt komplext och det finns få enkla sanningar.

Idag har vi två övergripande fokusområden:

1. GILLADE PRODUKTER SOM HÅLLER. Även vi ser minskad klädkonsumtion som den ända vägen. Vår uppgift är att utveckla kläder som du verkligen gillar och tar hand om. Helst ska det vara din nya favorit. Plagg du hänger med länge och reparerar den dag det behövs. Jo, vi lovar hjälpa dig om du vill. Lyckas vi med vår uppgift, så kan vi bidra vi till minskad konsumtion. 

2. KÄNNA VÅR LEVERANTÖRSKEDJA. Efter många år i branschen ser vi vikten av att ha koll på leverantörskedjan. Kedjan är komplex och få ting är statiska. Ju mer info och kunskap vi har, desto större möjlighet att fatta bra beslut, att undvika fallgropar och att tillsammans med duktiga leverantörer och branschkollegor hitta framtidens lösningar. 

 

Designfilosofi

1. Gör den relevant. Säkerställ att produkten är genomtänkt och gör skillnad. Involvera användaren i utveckling och testning.

2. Gör den skön genom passform och materialval som ger rörelsefrihet. Placera fickor och sömmar korrekt. Välj behagliga tyger som hjälper användaren hålla sig varm och torr.

3. Gör den snygg. Säkerställ att passform, design, tygval och detaljer tar fram användarens rätta jag. Sitt snygga jag. Uppmuntra fåfänga under produktest:-)

4. Gör den långlivad. Välj material, detaljer och konstruktioner av god kvalitet. Minimera antalet säsongsprodukter och underlätta korrekt skötsel och reparation.

Vi gillar biobaserade och återvunna fibrer

Vi väljer ofta syntettyger i syfte att förbättra styrkan och förlänga produktens livslängd. För de tygerna vill vi idag använda biobaserade fibrer som helt eller delvis är gjord på förnyelsebar råvara alternativt återvunnen polyester eller polyamid.

Fossilbaserade nyfibrer så som polyester eller polyamid avser vi över tid få bort näst intill helt. Idag använder vi dessa när vi saknar bra lösning med de biobaserade eller återvunna fibrerna.

Minimera migration av mikroplaster

En riktig utmaning. Inte minst för oss som gillar havet. Mikroplaster (<5mm) migrerar vid tvätt från syntettyger. I havet kan miljögifter fästa på dessa plaster och som av invånarna sedan misstas som föda. Våra åtgärder idag:

1. Erbjud naturligt antibakteriella plagg med begränsat behov av tvätt. (t ex ull)

2. Undvik konventionella fleecetyger (t ex borstad polyester) i plagg som tvättas ofta.

3. Uppmuntra sällantvätt/vädring samt användning av GUPPYFRIEND® vid syntettvätt.

Kända partners och fabriker

Vi har i starten av HENMARK arbetat med partners och fabriker vi känner sedan tidigare, samt av nätverk rekommenderade sådana och som vi nu odlat relation med. I skrivande stund producerar vi i Portugal, Litauen och Vietnam. Våra tyger tillverkas i Taiwan, Portugal, Italien och Litauen.

Spårbar merinoull

Det finns en baksida med merinoullen och som många idag känner till. Mulesing. En akt där bakdelen på merinofåret blir skalperat i syfte att förhindra angrepp från flugor. Speciellt vanligt är detta i Australien där det sker fullt lagligt. Vår ull kommer från Uruguay på gårdar med djurhållning som vi kan stå för. Ullen är spårbar och kan med hjälp av blockchain spåras tillbaka till gården.

Vattenavvisande DWR 100% fritt från flourkarboner

Flera av våra tekniska tyger är behandlade med vattenavvisande DWR (Durable Water Repellant). Vi använder finisheringar som är 100% fria från flourkarboner.