Paddla kajak i Gryts skärgård

Kajak på klippa

Att paddla kajak i Gryts skärgård är en fantastisk upplevelse där vardagens måsten försvinner och du får möjlighet att andas ut. Här befinner du dig mitt i naturen, och själv eller tillsammans med andra, får du möjlighet att utforska skärgårdens alla smultronställen.

I Gryts skärgård med över 5000 unika öar och spännande djurarter sprider sig en mäktig tystnad till havs. Stadslivets brus ersätts med havets vågor och vindens sus. En tystnad som måste upplevas. Å andra sidan är det ett fullskaligt äventyr att paddla bland Gryts öar, med mycket att se och många vackra platser att besöka. För oavsett om du är en van paddlare, eller tar med familjen för första gången, finns en plats för alla bland de solvarma klipporna och den täta tallskogen.

Med skärgården runt hörnet
Vid Ekön, som ligger mitt i Gryts skärgård, driver Christian Swanson, tillsammans med Eva-Karin Pettersson, Ostkustenkajak. Det finns nog ingen som bättre känner till skärgården kring Gryt och vid kajakcentret har de en magisk utgångspunkt med öar och äventyr i alla väderstreck. Hos Ostkustenkajak finns det du behöver för en härlig kajaktur, både för en van paddlare eller för den som provar för första gången.

I kajaken är det du som styr. Det är upp till dig var paddlingen tar dig, hur ansträngande det ska vara och om fokus ligger på avkoppling eller att upptäcka. Christian berättar att det inte heller är helt ovanligt att befinna sig ensam på en ö.

- Det finns gott om öar i Gryts skärgård och det är ingen trängsel här ute. Det är en häftig känsla och perfekt för den som vill komma ut i naturen och vara för sig själv, säger han.

Med fri horisont och ytterskärgården runt hörnet infinner sig en särskild frihetskänsla till havs. Du når du de mest avlägsna platserna i din kajak och kan på så vis hitta just dina smultronställen. Med en kikare i packningen kan du spana efter bra platser att lägga till vid eller se hur havsörnen svävar på i himlen i jakt på sitt nästa byte. Vill du stanna till på flera öar är det enkelt att äta lunch på en och slå läger på en annan. 

Men med frihet kommer också ansvar. Moder naturs krafter är starka till havs och vädret kan snabbt vända. Det gäller därför att vara förberedd. Christian berättar om appen Båtväder, där du enkelt kan hålla koll på hur vindarna rör sig och om regnet närmar sig. 

- Med appen kan du också se vilka platser som har bra klippor att lägga till vid eller var det finns trevliga stränder, berättar han. 

Det handlar om att upptäcka
Bland Gryts många öar finns en speciell för den som gillar historia, röda hus med vita knutar och en härlig puls. Harstena, som är en av Christians personliga favoriter, har en lång och intressant historia som genomsyrar hela ön. Och, likt en tidsresa tas du 100 år tillbaka i tiden när du kliver iland. En pittoresk känsla du inte får missa. För den som packat tungt och planerar att tälta finns platser för det på Harstena. Men föredrar du istället en lugnare och mer avlägsen plats är det enkelt att paddla till en närliggande ö när kvällen närmar sig. 

Utanför Harstena, vid fyren Sandsänkan, finns en spännande plats att besöka. På mindre hällar intill fyren har en sälkoloni etablerat sig. Efter århundraden av säljakt har arten tidvis varit nära att dö ut, men nu ökar den. En fantastisk utveckling som kan upptäckas genom anordnad sälsafari från Harstena. Att se sälar bortanför kolonin är inte helt ovanligt, men då behöver du lite tur. Sälarna är snabba och sticker ofta bara upp sina huvuden några sekunder, innan de bestämmer sig för att dyka ner under ytan igen.

En annan välbesökt ö är Gubbö, där du på 15 minuter når en av skärgårdens högsta punkter. Gubbö Kupa. Vandringen på smala stigar tar dig till den sista etappen. Den stenliknande trappan som följs av en tung kedja som sats längs klippväggen. En trygghet att hålla sig i på såväl upp- som nedfärd. Placerat mitt på berget står ett stenkummel som fungerat som riktmärke för sjömän. Längs branten växer den gröna skogen tätt, i kontrast till det blåa havet som breder ut sig och aldrig verkar ha något slut. Utsikten är hänförande. En 360-graders vy över nästan hela Gryts skärgård. 

Självklart har Christian sina favoriter där han mer än gärna stannar till. För honom är höjdpunkterna Birkskär utanför Harstena, Runnskär, fågelskyddade Klubben och Tallskär. Men det viktigaste för honom är att upptäcka själv. Det är det fina med att paddla. Gryts skärgård har en mängd unika platser med utrymme för alla möjliga äventyr.

Tält i skärgården

Vill inspirera andra
Gryts skärgård är en fantastisk plats, vilket Christian slås av varje dag. Med sina många öar, öppna vatten och vackra klippor vill Christian inspirera fler att upptäcka den fantastiska miljön. Därför startade han Ostkustenkajak för 12 år sedan. Där och då fanns det inget bra kajakcenter i Gryt som kunde visa upp vad platsen har att erbjuda, men Christians magkänsla sa att intresset för kajak och friluftsliv skulle få ett uppsving. Och han hade helt rätt. Bara de senaste fem åren har intresset ökat drastiskt, inte minst under två år av pandemi. 

Christian har alltid gillat att testa nya saker och utveckla det han tror på. Med Ostkustenkajak får han göra precis det. För trots hårt arbete och långa arbetsdagar fylls han av energi. Genom sitt jobb träffar han människor som delar samma intresse som honom och här får han vara där han trivs som bäst - i skärgården. För honom finns det inget som slår skärgårdens lugn och att få uppleva naturens skiftningar när årstiderna förändras. 

---

Blev du nyfiken? Besök gärna Gryts skärgård och hälsa gärna på hos Christian och Eva-Karin vid Ekön, de lovar att hjälpa dig med det du behöver för en härlig tur i skärgården. Du kan läsa mer om Ostkustenkajak på deras hemsida.

Vilma Adolfsson