Varför värmer ullen när den är blöt?

Varför värmer ullen när den är blöt?

Att ta rast i en svettig bomullströja är en kall och obehaglig upplevelse. Med en ulltröja är det en helt annan sak. Att ullen värmer även när den är blöt är en gammal sanning, men vad beror det på?

Ullen skulle kunna kallas en smart isolering. De mycket små luftfickorna i varje ullfiber ger både isolering och andningsförmåga. Ullen håller dig varm när det är kallt och när det är väldigt varmt hjälper den dig att hålla dig sval. Det är inte en slump att beduiner använder tunna ullplagg i den brännande värmen.

Fibern kan ta upp så mycket som 30 procent av sin egen vikt i fukt utan att kännas våt. Det gör ull till en hygroskopisk isolering (ett material som kan ta upp och avge vattenånga). Merinofiberns krusning håller de små luftfickorna intakta även när den blir blöt. Krusningen hjälper samtidigt till att transportera bort fukt från kroppen. De mycket små luftfickorna gör att luften inte kan cirkulera lika lätt och värmen hålls kvar. Detsamma gäller kyla. Jämför med frigolit. Frigolit har små luftfickor och fungerar både för att behålla något varm och för att hålla kylan.

Krympningen i ullfibern tvingar varje tråd att stöta mot varandra, i motsats till att ställa sig sida vid sida eller lägga sig platt tillsammans. Detta håller de små luftfickorna intakta och fungerar som små isolatorer - nyckeln till att kunna hålla dig både varm och sval. Luft har förmågan att flytta värme genom konvektion - med andra ord genom att röra sig och cirkulera. Genom konvektion kan luft transportera värme från en plats till en annan. När luft finns i mycket små fickor kan den inte cirkulera lätt, så värmen hålls kvar. Detsamma gäller kyla.

Merinoullen har även en annan inbyggd egenskap. En naturlig vattenavstötande förmåga, epikutikulan, som beror på fibrernas yttersta tunna skikt. Vid hög luftfuktighet drar fiberns små porer in ångan till fiberns centrum där den absorberas via en kemisk process. En kemisk reaktion, där vattenmolekylens kedja faktiskt bryts, skapar en kemisk reaktion med ullfibermolekylerna och genererar värme när den tagit till sig mycket fukt. Men luftfickorna i ullen gör att fukten avdunstar så du kommer inte överhettas när du svettas.

Som beskrivits ovan så har ullen en kombination av egenskaper som faktiskt gör den till det bästa naturliga isolerande materialet på jorden året runt. Dessutom är det ett material som naturligt bryts ned till jord när det inte längre kan användas.


Friluftskläder i merinoull Friluftskläder i merinoull

Merinoull. Året runt.

FJÄLLET. VANDRINGEN. ELLER FRAMFÖR BRASAN.