Polyamid

Polyamid, ofta kallat för nylon, är en syntetisk fiber som ursprungligen framställts från råolja. Fibern är relativt tunn och har bra elasticitet samt är väldigt slitstark. Den har även flera andra goda egenskaper som att den är vattenavvisande, är snabbtorkande och är väldigt bra på att hålla formen. Polyamid passar mycket väl för flera olika typer av funktionskläder på grund av dess tekniska egenskaper och slitstyrka.

Vad är återvunnen polyamid?
Återvunnen polyamid är betydligt mindre resurskrävande att producera än helt nytt material, både avseende föroreningar i luft och vatten men också genom minskad energiåtgång i tillverkningen. På Henmark har vi som ambition att enbart använda återvunnen polyamid. Ursprunget kommer då främst som spillmaterial från annan produktion av polyamid-produkter.

I våra byxor använder vi återvunnen polyamid med micro-stretch för det är ett material som kombinerar lång livslängd med hög komfort. Micro-stretch innebär att byxan har stretch i breddriktningen men däremot inte i längdriktningen.

Vilka nackdelar finns det med polyamid?
De egenskaper som polyamid har är ofta optimala för att använda i funktionskläder som kräver slitstyrka och komfort. Dock är materialet ursprungligen tillverkat utifrån olja vilket är mindre bra ur ett hållbarhetsperspektiv. För att uppnå den funktion och komfort vi önskar i våra plagg, i kombination med en lång livslängd på produkten, använder vi återvunnen polyamid som är ett klart bättre val än nyproducerad polyamid. Polyamid är också en dyrare fiber än t.ex. bomull, polyester och många andra syntetmaterial som ofta används i funktionskläder.