Polyamid

Polyamid, ofta kallat för nylon, är en syntetisk fiber som ursprungligen framställts från råolja. Fibern är relativt tunn, erkänt slitstark och har bra elasticitet. Andra goda egenskaper är att den är vattenavvisande, snabbtorkande och väldigt bra på att hålla formen. Tack vare sin slitstyrka och tekniska egenskaper blir polyamiden ofta ett mycket bra val för funktionskläder. 

Vad är återvunnen polyamid?
Återvunnen polyamid är betydligt mindre resurskrävande att produktion av helt nytt material, både avseende föroreningar i luft och vatten men också genom minskad energiåtgång i tillverkningen. På HENMARK® har vi som ambition att enbart använda återvunnen polyamid. Ursprunget kommer då främst som spillmaterial från annan produktion av polyamidprodukter.

I våra byxor använder vi återvunnen polyamid med micro-stretch för det är ett material som kombinerar lång livslängd med hög komfort. Micro-stretch innebär att byxan har stretch i breddriktningen men däremot inte i längdriktningen.

Nackdelar med polyamid?
Polyamidens egenskaper är ofta optimala för funktionskläder som kräver slitstyrka och komfort. Fibern har dock sitt ursprung i olja vilket är mindre bra ur ett hållbarhetsperspektiv. För att uppnå önskad funktion, komfort och livslängd i våra plagg, använder vi återvunnen polyamid som är ett klart bättre val än nyproducerad polyamid. Polyamid är också en dyrare fiber än t.ex. bomull, polyester och många andra syntetmaterial som används i funktionskläder.